Штрафують і забирають права: водіям нагадали про незаконність покарання за одне «порушення»

Вважається, що в Україні позбутися водійських прав можна тільки за неймовірно серйозне порушення ПДР, проте іноді стати вимушеним пішоходом можна абсолютно «на рівному місці». Наприклад, за невелику тріщину на лобовому склі.

Читайте також:

Можна не платити: популярна помилка поліції, яка робить нікчемним будь-який штраф ПДР

Як відомо, пошкодження лобового скла – неприємність, від якої не застрахований ніхто з автомобілістів. Досить одного маленького камінчика, що вискочив з-під колеса авто, яке їде попереду, щоб залишити скол або тріщину на поверхні. Мало хто з водіїв ставиться до цього дуже серйозно і, тим паче, сприймає як потенційну загрозу своїй водійській ліцензії.

Насправді ж юристи попереджають, що поліція останнім часом трактує пошкодження лобового скла в зоні роботи склоочисників як технічну несправність, з якою експлуатація автомобіля заборонена (п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010). У підсумку дії автомобілістів кваліфікують за ч.1 ст.121 КУпАП і штрафують на 340 гривень. Навіть після цього багато водіїв не сприймають проблему всерйоз, але ж повторність цього «порушення», згідно із законом, вже може каратися позбавленням прав.

Юристи зазначають, що насправді дії поліції в таких ситуаціях є неправомірними і легко оскаржуються в суді. Однак водії нечасто звертаються до суду, аж до моменту, коли під загрозою опиняються їхні водійські права.

Джерело Апостроф
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти