Чи покарають п’яного водія, який представився поліції іншою людиною

Іноді порушники ПДР, щоб уникнути відповідальності, йдуть на всілякі хитрощі при спілкуванні з поліцією. Серед таких і спроба видати себе за іншу особу. Юристи «Дорожнього адвоката» розповіли про такі випадки.

Читайте також:

Коли поліції заборонено штрафувати п’яних водіїв: український суд дав відповідь

Зокрема, повідомляється, що деякі нетверезі автомобілісти в разі зупинки поліцією повідомляють, що документи, які засвідчують їхню особу, вони втратили. Під час складання матеріалів за фактом порушення патрульні іноді записують анкетні дані порушника зі слів останнього. Це можуть бути дані зовсім іншої людини, яка несподівано для себе дізнається, що нібито вчинила правопорушення, а суд уже виніс щодо неї рішення про штраф і позбавлення прав.

В апеляції такі махінації розкриваються, коли жертва афери особисто з’являється для розгляду справи, а поліцейські надають як доказ записи з нагрудних камер. У підсумку з’ясовується, що порушником була зовсім інша людина. То що ж у такому разі відбувається?

Перш за все, штраф, позбавлення прав та інші процесуальні рішення, ухвалені щодо невинної особи, одразу скасовуються. Порушника, який назвав неправдиві дані, до відповідальності притягнути, як правило, не вдається, оскільки він бреше не «під присягою», а поліція при цьому зобов’язана перевіряти достовірність подібних відомостей. У підсумку «крайніми» цілком справедливо стають саме патрульні, щодо яких суд виносить окрему ухвалу про проведення службової перевірки та притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти