Впав рівень гальмівної рідини: що не можна доливати в автомобіль

Гальмівна рідина в автомобілі – такий самий витратний матеріал, як і моторне мастило або антифриз, що вимагає заміни час від часу. У якийсь момент її рівень може впасти, що потребуватиме доливання. Але що робити, якщо під рукою немає гальмівної рідини тієї ж специфікації, яка використовувалася раніше? Експерти «РБК-Україна» дали відповідь.

Читайте також:

Автомобільна мобілізація: кому потрібно бути готовим віддати авто на потреби ЗСУ

Шість фраз, які водієві не варто говорити на блокпосту

Українських водіїв почали штрафувати за використання «Дії»: як реагують суди

Перш за все варто знати, що дві ключові вимоги до гальмівної рідини – стабільна в’язкість і висока температура закипання. З кожним новим поколінням гальмівної рідини (DOT-2, DOT-3, DOT-4) ці характеристики зростали. Тому їх змішування може призвести до погіршення роботи гальмівної системи. Чим більше в системі рідини низького класу – тим гірше.

Проте змішувати їх все ж можна в крайньому разі. Чого не скажеш про рідини БСК і DOT-5. У першій замість гліколів використовується рицинова олія, а в другій – полімерна речовина силікон. Саме тому вони несумісні з іншими рідинами. Водночас сучасну рідину DOT-5.1 змішувати можна, оскільки в її основі містяться ті самі гліколі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти