Експерти назвали п’ять способів зупинити машину при відмові гальм

Причин відмови гальм дуже багато, але симптом завжди один – автомобіль не реагує на натискання педалі і не зменшує швидкість або ж та знижується недостатньо інтенсивно.

Іноді керуючи автомобілем власник несподівано помічає, що педаль застопорилася або провалюється.

Щоб повернути її в звичний стан потрібно інтенсивно натискати на неї протягом деякого часу.

Від цього система прокачається і знову почне функціонувати. Подібне відбувається, коли в гальмівних циліндрах з’являється повітря, але так як конструкція має два контури, дублюючий механізм не дозволяє повністю позбавити засіб пересування можливості гальмування. Якщо вищеописаний спосіб не приніс результату, потрібно застосувати гальмування двигуном.

Скинувши газ, водієві необхідно перейти на понижену передачу, але не рекомендується перескакувати відразу через кілька, оскільки можна пошкодити КПП. Якщо ж мова йде про автоматичну трансмісію, то спочатку потрібно вибрати відповідний режим і тільки після цього зупинятися.

Читати також: Верховній Раді пропонують збільшити акциз на автогаз: газ буде коштувати, як бензин?

Для зупинки можна застосовувати і гальмо стоянки. Активувати його на високій швидкості не можна, так як машина може піти в занесення. Водій повинен поступово піднімати важіль, роблячи це дуже плавно. Існує міф, ніби подібна практика неможлива на нових автомобілях, де встановлений електронний ручник, але насправді це не вірно. Насправді він набагато ефективніше, просто потрібно знати, як його застосовувати.

Короткочасне натискання призведе до блокування коліс, а ось якщо затиснути кнопку, активується аварійний режим, який є дуже ефективним, так як одночасно запускаються всі допоміжні системи (ESP і ABS). Ще один метод – це маневрування. Рухаючись не на високій швидкості, можна почати виляти носом автомобіля з боку в бік. Сила тертя почне діяти на шини, і ті будуть сповільнювати транспортний засіб, але при швидкій їзді цього робити не можна, так як є високий ризик потрапити в аварію.

Ще один маневр полягає у виборі відповідного маршруту. Бажано поїхати туди, де є підйом, рух вгору зупинить машину. Водії з досвідом можуть також виконати “поліцейський” розворот на 180 °, але це повинні робити лише досвідчені люди і за умови дотримання всіх вимог безпеки. Якщо жоден з методів недоступний, можна спробувати гальмувати, використовуючи перешкоди. Можна виїхати на узбіччя, де покриття нерівне і є чагарники. Взимку добре гасять швидкість замети.

Можна також притиснутися колесами до бордюру, а в найнебезпечнішій ситуації бортом автомобіля до огорожі траси. Іноді можна впертися в вантажівку, яка рухається попереду, якщо у неї є противоподкатний брус.

Розповіли експерти і про те, чого не потрібно робити при відмові гальм. В першу чергу потрібно зберігати спокій і не панікувати.

Не можна вистрибувати з транспортного засобу на ходу. Всупереч порадам деяких водіїв, не потрібно глушити двигун, так як в такому випадку перестануть працювати підсилювачі керма. Різко перемикати на задню передачу також не потрібно. В такому випадку трансмісія буде фактично знищена.

Читати також: На українських дорогах з’являться ще 220 камер автофіксації

Джерело avtodream.org
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти