Українці можуть не сплачувати штраф за часте порушення правил: що потрібно знати

Українські водії можуть не сплачувати штраф за перевищення швидкості, зафіксоване на камеру в автоматичному режимі, якщо був відсутній дорожній знак “фото-,відеофіксування”.

Не так давно Восьмий апеляційний адміністративний суд в Україні ухвалив рішення щодо незаконності автоматичної відеофіксації порушень ПДР. Дане судове рішення стало приводом для обговорення проблеми відсутності на дорогах відповідного знаку “фото-,відеофіксування”, що дозволяє водіям, які порушують ПДР, уникати покарання.

В даному випадку системою «Каскад» було зафіксовано перевищення швидкості автомобілем-порушником в населеному пункті. Після того, як водій отримав повідомлення про штраф, він оскаржив адміністративний припис, зазначивши, що на дорозі не було встановлено знак, що попереджає про автоматичну фото та відео фіксацію.

Департамент патрульної поліції не надав доказів про встановлення знаку 5.76 «Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху», як цього вимагає закон. У зв’язку з цим, Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав рішення про притягнення до адміністративної відповідальності незаконним.

В суспільстві дане судове рішення викликало бурхливі обговорення, оскільки багато людей підтримує встановлення знаку «фотовідеофіксація», що дозволить покарати водіїв-порушників та збільшити безпеку на дорогах. Однак, існує інший погляд на цю проблему, який полягає в тому, що встановлення знаку не гарантує відсутності порушень ПДР та не забезпечує повну безпеку на дорозі.

Деякі автомобільні експерти вважають, що відсутність дорожнього знаку “фотовідеофіксація” дійсно може дати можливість водіям уникати покарання за порушення. І водночас встановлення знаків може стати приводом для більш обережної їзди на дорозі.

Однак, інші експерти наголошують на тому, що законодавство визнає фотовідеофіксацію порушень ПДР дійсною та ефективною мірою боротьби з порушеннями. Також вони зауважують, що згідно зі статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, фотографії та відеозаписи можуть бути доказами порушення ПДР.

Отже, вирішення даної проблеми повинне знайти компроміс між підтримкою законності фотовідеофіксації та необхідністю інформування водіїв про її застосування на конкретній ділянці дороги. Можливо, знак “фотовідеофіксація” повинен стати обов’язковим для встановлення на місцях, де застосовується автоматична фотовідеофіксація порушень ПДР. Це допоможе виключити можливість спростування факту порушення через недотримання процедур встановлення знаку попередження.

У будь-якому випадку, необхідно забезпечити ефективну роботу системи фотовідеофіксації, щоб зменшити кількість порушень ПДР транспортними засобами.

Джерело uamotors.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти