Водіям розповіли, як можуть реквізувати автомобіль

В час коли в країні йде війна і діє воєнний стан одним із законних способів забрати транспортний засіб на потреби армії може бути реквізиція, пояснює видання mind.

Реквізиція – це право держави примусово вилучити транспортний засіб у власника (громадянина чи бізнесу) і отримати право власності на нього. Але дану процедуру держава має зробити у чітко визначеному порядку та обов’язково відшкодувати власнику вартість транспортного засобу, інакше вилучення авто буде незаконним.

Процедура вилучення транспортних засобів зазначена у постанові 1921 Кабміну. У цій же постанові прописано порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобом, а також порядок повернення.

За яких умов у вас можуть реквізувати ваш власний автомобіль?

В першу чергу треба знати, що вилучати майно приватних осіб можна тільки на відшкодувальній основі з попереднім або подальшим відшкодуванням його вартості.

Без відшкодування можуть вилучити лише майно, яке належить державі.

Приймати рішення про реквізицію може лише найвище командування ЗСУ України чи певні підрозділи (ст.3 Закону 389).

У місцях бойових дій майно можуть вилучити без погодження (ст.4 Закону 4765).

Начальники патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони та інші представники захисту України – не мають права вирішувати питання щодо реквізиції автомобіля.

Вилучити транспортний засіб можуть лише з чітким документальним оформленням. Під час процедури мають бути підписані два акти встановленого зразка, у яких зазначено підставу, опис майна, розмір виплаченої компенсації (ст. 7 Закону 4765).

Перед реквізицією повинні провести оцінку ринкової вартості майна. Оригінал документа надсилають власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено у суді.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти