В Україні почали скасовувати штрафи з камер автофіксації

Український суд визнав незаконним автоматичне фіксування швидкості руху за допомогою пристрою “Каскад” через те, що водій транспортного засобу не був належним чином повідомлений про проведення такої фіксації.

Згідно зі статтею 40, частиною 1 Закону “Про національну поліцію”, поліція може використовувати автоматичну фото- та відеотехніку для забезпечення громадської безпеки та порядку. Однак, відповідно до частини 2 цієї статті, інформація про розміщену автоматичну фото- та відеотехніку повинна бути видно на видному місці.

З цією метою в Правилах дорожнього руху передбачений спеціальний дорожній знак 5.76 “Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху”, який інформує про можливість автоматичної фіксації швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

У даному випадку водій перевищив дозволену швидкість на 23 км/год, коли максимально допустима швидкість у населеному пункті становить 50 км/год, рухаючись зі швидкістю 73 км/год. Однак водій не був належним чином повідомлений про автоматичну відеозйомку.

Оскільки відсутні будь-які докази наявності відповідного дорожнього знаку, суд першої інстанції визнав таке автоматичне фіксування швидкості руху незаконним, а складене при цьому рішення – недійсним.

Зауважується, що автоматичне фіксування порушень швидкості може здійснюватися лише у разі наявності попереджувального дорожнього знаку 5.76 “Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху”. Якщо ж такий знак не встановлено, штраф за перевищення швидкості є неправомірним, зазначають юристи.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти