Україна розриває угоду про автосполучення з РФ: що зміниться

Верховна Рада України найближчим часом може розглянути законопроект про денонсацію угод про міжнародне автомобільне сполучення з РФ. Відповідний документ до парламенту внесено за рекомендацією Кабміну.

Угода була підписана Україною та РФ у 1995 році, її ратифікували через три роки. Наразі цей документ фактично не діє через збройну агресію Росії, а також припинення прямого автомобільного сполучення на кордоні. Але війна закінчиться і тоді, у разі ухвалення законопроекту, багато що може змінитися. Що саме регулював двосторонній договір.

У документі обумовлювався порядок та умови проїзду вантажного та пасажирського автотранспорту на території держав, а також транзит транспортних засобів. Угода регулювала пасажироперевезення, а також скасовувала отримання дозволів на переміщення:

– рухомого майна під час переселення;

– експонатів, обладнання та матеріалів, призначених для ярмарків та виставок;

– транспортних засобів, тварин, а також різноманітних інвентарів та майна, призначених для проведення спортивних змагань;

– театральних декорацій та реквізиту, музичних інструментів, обладнання та приладдя кінозйомок, радіо-телевізійних передач;

– тіл або праху померлих;

– гуманітарної допомоги, оформленої відповідними документами;

– медичного обладнання та медикаментів для надання допомоги

– при аваріях та стихійних лихах;

– пошти;

– несправних автотранспортних засобів

У разі скасування дії угоди після війни все це буде здійснюватись уже в порядку загального міжнародного законодавства.

Джерело УНН
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти