В Україні “винайшли” новий незаконний штраф

Штрафи за порушення правил вантажних перевезень передбачені в Законі «Про автомобільний транспорт» №2344-III.

При цьому в Законі відведена спеціальна категорія адміністративно-господарських штрафів за перевезення вантажів з перевищенням вагових норм без відповідного дозволу – абз.14-16 ч.1 ст.60 Закону.

Тобто, згідно з даними норм, штрафи застосовуються при перевезенні вантажу без відповідного дозволу в разі перевищення вагових норм:

від 5% до 10% – штраф у розмірі 8500 гривень.
більше 10%, але не більше 20% – штраф у розмірі 17 000 гривень.
більше 20% – штраф розміром 34 000 гривен.

Отже, при перевезенні вантажу без відповідного дозволу штрафи застосовуються при перевищенні вагових норм від 5% і вище.

Але також Укртрансбезпека почала застосовувати штраф за перевищення вагових норм при перевезенні вантажів від 2% до 5%.

Однак, існує правовий принцип, який вказує, що забороняється залучати фізичну або юридичну особу двічі до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

З урахуванням зазначених принципів, в Законі була передбачена спеціальна категорія адміністративно-господарських штрафів за перевезень вантажів з перевищенням вагових норм більше 5% без відповідного дозволу.

Виходить, що застосування адміністративно-господарського штрафу за перевищення вагових норм в межах від 2% до 5% є незаконним! У таких випадках може бути нарахована тільки плата за проїзд.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти