Не чекайте найближчим часом дешевих електромобілів: сировина різко подорожчала

Багато років існувало переконання, що в міру зростання популярності електромобілі будуть дешевшати. Однак тепер стало зрозуміло, що разом з масштабами виробництва зростає і попит на сировину для електромобілів, передає «Твоя МАШИНА» .

Нижче показані ціни на основні метали, використовувані при виробництві акумуляторів, електродвигунів та інших компонентів для електрокарів. Так, в липні 2021 року індекс виріс на цілих 167% в порівнянні з минулим роком. Таким чином, за поточний рік було продано металу на суму 3,21 млрд доларів, що більше результатів за 2017 і 2018 роки разом узятих.

У той же час на електромобілі потрібно все більшу кількість цього матеріалу. Так, в 2020 році одна машина вимагала 13,1 кг металу, а зараз необхідно вже 16 кг. Ціна на літій зросла на 162% за рік і зараз перевищує 21 000 доларів за тонну.

Використання нікелю в електромобілях збільшилася в середньому на 3%, в той час як використання кобальту знизилося на 5% .Виробник намагаються шукати заміну кобальту, переходячи на літій-залізо-фосфатні батареї.

Однак ціни все одно зростають. Так, в разі сульфату нікелю вони вже перевищують 21 000 доларів за тонну, а кобальт наближається до 60 000 доларів за тонну. Це майже в 2 рази більше, ніж показники липня минулого року. Графіту тепер теж використовується вдвічі більше, хоча ціни залишилися на колишньому рівні – близько 720 доларів за тонну.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти