Нові автомобілі знову стануть дорожчими

Проблема з постачанням мікрочіпів для автомобілів викликає величезні перебої у світовому виробництві. Раптове відновлення світової економіки супроводжується зростанням цін на всі сировинні товари.

За даними Trading Economics, минулого року ціни зросли майже на всі товари. Наскільки точно підрахувати складно, тому що це відбувається постійно, і, крім того, їхня вартість розраховується у різних одиницях чи валютах.

Проте станом на сьогоднішній день сталь подорожчала на 19% порівняно з тим же періодом 2020 року і зараз торгується на рівні, який постійно нижчий від свого пікового значення у вересні минулого року. Алюміній знаходиться на найвищому рівні з 2011 року і виріс на 36% в минулому році, тоді як магній досяг рекордного рівня у вересні і зараз майже вчетверо дорожчий, ніж у середньому за останні вісім років.

Золото та мідь також досягли найвищого рівня з 2011 року: перше впало на 4% з початку року, а друге зросло на 24%. Свинець залишався стабільним протягом останніх місяців, але зріс на 28% за останні 365 днів, а паладій вдвічі дорожчий, ніж у 2018 році, за середньої ціни понад 2000 доларів за унцію.

Титан знову почав зростати, досягнувши рекордних значень із 2013 року. Вартість родію знижується, але він залишається найдорожчим металом, який використовується в автомобілях, його вартість складає близько 14 000 доларів за унцію. Зрештою, великий попит припадає на літій, який використовується дедалі частіше з появою електромобілів, кількість яких зросла на 400% з останнього кварталу 2020 року.

Виходячи з цього, можна дійти невтішного висновку, що зростання витрат має супроводжуватися зростанням цін як на електричні, так і на звичайні автомобілі.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти