В Україні суди скасовують штрафи за перевантаження транспорту: названо причину

В Україні суди почали скасовувати штрафи за перевантаження транспорту, які виписуються автоматично, передає «Твоя МАШИНА».

Так, нещодавно суд визнав незаконним та скасував штраф «Укртрансбезпеки» з автоматичного зважування через те, що система неправильно зчитувала тип транспортного засобу.

Автоматична фіксація перевищення вагових норм почала працювати 1 жовтня. Штрафи становлять від 8500 грн до 51000 грн. Покарання загрожує власникам вантажівок або належним користувачам, які внесені до Реєстру. Але дехто платить штрафи і не замислюється, що вони незаконні.

Так, один власник вантажівки не згоден зі штрафом у розмірі 8500 грн, який йому виписали за перевищення вагової норми на 5%. Він оскаржив рішення у суді. У позові він зазначив, що транспортний засіб є контейнеровозом, нормативний ваговий параметр якого допускається до 44 тонн, а не 40 тонн, як розрахувала Укртрансбезпека.

Суд переглянув свідоцтво про реєстрацію машини та встановив, що це контейнеровоз. Отже, відповідно до пункту 22.5 ПДР нормативний ваговий параметр може становити 44 тонни, а чи не 40.

При повторних обчисленнях з’ясувалося, що вага транспортного засобу з вантажем не перевищує допустиму вагу більше ніж на 5%, тому штраф виписано незаконно.

Варто зазначити, що «Укртрансбезпека» при виписуванні штрафів не вказує інформацію про зафіксовану фактичну вагу транспортного засобу та застосований нормативний параметр. Вказується лише різниця та відсоток перевищення. Таким чином, власник не може сам з’ясувати, чи законно виписано штраф.

Після цього судового прецеденту скасування штрафів за перевищення ваги може стати масовим.

Джерело tsn.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти