Чи скасовують суди штраф за пред’явлення посвідчення водія через «Дiю»

Під час зупинки автомобіля поліцейським водії можуть показати документи в електронному вигляді. Але іноді трапляються випадки, що інспектори виписують штрафи за відсутність паперових версій, передає «Твоя МАШИНА».

Це питання було розглянуто Скадовським районним судом Херсонської області у справі №663/630/21. Позивача звинуватили у порушенні ч.1 ст.126 КУпАП, але він оскаржив покарання.

Водія зупинили поліцейські і вимагали посвідчення водія. Автомобіліст показав Е-посвідчення в електронному сервісі «Дiя», але інспектор вимагав документ у паперовому вигляді. Не отримавши їх співробітник поліції виписав штраф.

При цьому з 23.10.2019 згідно з постановою Кібміну №956 затверджено порядок застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва. Для замовлення е-посвідчення та/або е-свідоцтва необхідно завантажити на смартфон мобільний додаток «Дiя» та пройти електронну ідентифікацію.

У суді досліджували відеозапис, де видно, що позивач подав співробітнику поліції е-посвідчення у додатку «Дiя» на смартфоні. Таким чином, позивач дотримувався п.2.4 ПДР, отже, штраф виписано незаконно.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти