В Україні розробили програму підтримки електромобілів

Укравтодор затвердив план заходів щодо підтримки електромобільності. План підготовлений британськими консультантами спільно з Укравтодором та Командою підтримки реформ, повідомляє «Твоя МАШИНА».

У документі зазначено низку рішень, які спростять запровадження електромобілів в Україні. Також вони дозволять оцінити вплив на модель фінансування Укравтодору, зокрема у розрізі надходжень у Дорожній фонд.

В останні роки електротранспорт стабільно набирає популярності в країні. Так, у 2021 році на облік поставлено на 19% більше електрокарів, ніж у 2020 році. Проте загальна кількість все ще невелика: у 2021 році в Україні додалося 620 700 автомобілів, і лише 1,4% їх складають електрокари. Розвитку електрокарів заважає нерозвинена інфраструктура. Нині в країні надто мало зарядних станцій.

Також гостро стоїть питання стабільності фінансування робіт із утримання, оновлення та будівництва доріг. Адже одним із ключових джерел наповнення дорожнього фонду є стягнення акцизу з пального. Якщо говорити про електромобілі, то акциз сплачується лише за реєстрацію, але не за паливо.

Розроблений план дозволяє побачити взаємозв’язок розвитку електромобільності та стабільності фінансування Укравтодору. Незважаючи на те, що електромобілів у країні небагато, загальний ефект компенсуватиме вплив зростання частки електромобілів на фінансове забезпечення Укравтодору.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти