В Україну дозволили пільгове ввезення електрокарів: що потрібно знати

З 1 січня 2022 року в Україні почали діяти одразу два закони, що стосуються ввезення електрокарів з інших країн та їхнього вітчизняного виробництва. Їхньою метою є популяризація екологічних авто серед українських водіїв, а також стимуляція виробництва такої техніки в Україні, повідомляє «Твоя МАШИНА».

Продаж електромобілів в Україні стабільно зростає останні кілька років. Так, у 2021 році кількість реєстрацій легкових електрокарів зросла на 19% – до 8-541 авто. При цьому збільшилася кількість нових електрокарів: 14,2% у 2021 році проти 8,9% у 2020 році.

Закон № 1660-IX продовжує пільги з ПДВ на операції з ввезення електрокарів до 1 січня 2031 року. Закон № 1661-IX до цього ж терміну звільняє від сплати мита запчастини та комплектуючі для електрокарів, а також ввезення самих авто.

Експерти вважають, що нововведення не сильно вплинуть на ціни, адже до цього ні ПДВ, ні мито не стягувалося. Більше того, електрокари можуть навіть подорожчати, але це станеться з інших причин. Так, зростання цін обґрунтоване кризою мікрочіпів та подорожчанням металів, зокрема алюмінію.

Якщо через дефіцит комплектуючих ціни вже зросли на 10%, то 2022 року нові машини можуть подорожчати ще на 5-7%. Слідом за ними збільшаться ціни на уживані варіанти.

Якщо розглядати Європу та США, то за останній рік електрокари подорожчали в середньому на 5-10%. Цього року ціни можуть зрости ще мінімум на 5% – все залежатиме від пропозиції та попиту.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти