Стало відомо, скільки коштує бюджетні гроші на дорозі

Найбільше грошей до державного бюджету у 2021 році надійшло з податків населення та підприємств. Отримані кошти пішли на будівництво доріг – фінансування вдалося збільшити утричі, повідомляє «Твоя МАШИНА».

Держбюджет у 2021 році мав три особливості: підвищення мінімальної заробітної плати на 30% – до 6500 грн., величезний дефіцит державного бюджету у 6% ВВП, необмежені можливості уряду надавати державні гарантії щодо боргів.

Доходи населення суттєво зросли, і майже вся додаткова сума була використана для будівництва доріг. Прогнози щодо дефіциту та стурбованості надання великого обсягу гарантій не виправдалися, хоча цей напрямок все ще потребує підвищеної уваги.

Таким чином, за 2021 рік доходи виявилися на 18% більшими, ніж передбачалося на початку року. Збільшенню доходів бюджету стали висока промислова інфляція в Україні та світі, а також збільшення доходів населення.

Найбільше виросли такі статті доходів:

• імпортний ПДВ (+107 млрд. грн., +39%);
• ПДФО (+54 млрд грн, +19%):
• податок на прибуток (+45 млрд. грн., +38%);
• ЄВС (+54 млрд. грн., +19%).

Доходи для громадських фінансів поповнювалися з допомогою податків із доходів населення: ЄСВ і ПДФО. У сумі вони становили 13% ВВП або 35% сукупних надходжень. Податки з корпорацій, які включають податок на прибуток і ренту, дали 5% ВВП.

Витрати держбюджету перевищили запланований показник на 13%, що дало змогу виділити в сектор дорожнього господарства ще 85 млрд грн. Таким чином, у 2021 році на будівництво доріг було витрачено 132 млрд грн – майже втричі більше, ніж очікувалося на початку року.

Джерело novyny.live
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти