Українці через нестачу палива стали в 15 разів більше цікавитися електромобілями

За кілька тижнів гострого дефіциту пального та довгих черг на АЗС багато українців замислилися про перехід на електромобіль.

Станом на 1 травня 2022 року в Україні зареєстровано 35 762 електромобілі. У квітні додалося 460 авто. Попит відчувається як на нові електрокари, так і б/у.

Щоб не чекати тижнями поставок нових авто та заощадити, українці віддають перевагу вживаним машинам з електродвигунами. І тут попит на електрокари серед громадян дійсно шалений, каже керівник підрозділу сервісу оголошень OLX.Авто Андрій Коцина.

У компанії порівняли запити на платформі у квітні-травні з аналогічним періодом минулого року. “У квітні 2022 року українці стали цікавитися електрокарами у 15 разів частіше, а гібридами – у 11 разів. За перші два тижні травня ці показники збільшилися ще на 152% та 28% відповідно”, – каже Коцина.

Однак, чи переросте інтерес у реальну покупку-залежить від ціни. “Порівняно з лютим попит виріс у багато разів, якщо судити за кількістю дзвінків – на 60-70%, але конверсія в реальні угоди дуже маленька”, – каже Богдан Головатюк, засновник компанії tsk.ua, яка спеціалізується на доставці в Україну та обслуговуванні автомобілів Tesla. “Люди шукають просто електромобіль, і бажано дешевше. А у нас тільки Tesla, до того ж не старше 2015 року зазвичай”, – пояснює він.

Доставка через заблоковані ворогом українські порти ускладнилася, але бізнес адаптувався, каже Головатюк: американські авто возять через порти Литви, європейські через західні кордони.

На агрегаторах із продажу авто через підвищений попит зараз на 15-20% менше оголошень з електрокарами по доступній ціні, каже керівник Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький. “Авто за $5000-6000, як раніше, майже не залишилося. Як тільки з’являється якесь оголошення з машиною за доступною ціною – її викуповують за лічені години”.

Наразі мінімальний цінник за б/у авто на електриці змістився у бік проміжку $8000-10000, пояснює Вадим Ігнатов із Української асоціації учасників ринку електромобілів EV-UA. “Далі йдуть нові китайські електрокари з цінником $20 000-30 000, а потім преміальні авто від Tesla та інших автобрендів”.

У той же час загальна пропозиція таких авто в Україні зросла в рази – продавці відреагували на попит з боку українців, каже Коцина з OLX.Авто.

У 2021 році електрокари та гібриди на платформі пропонували в 50 разів менше, ніж авто на бензині: всього 3400 та 3200 пропозицій за рік. “За останні півтора місяці на OLX.Авто розміщено 1900 оголошень з продажу електрокарів та 1300 з продажу гібридів, тобто десь 1000 пропозицій авто на місяць проти 120 минулого року в цей період”, – каже керівник OLX.Авто.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти