Митниця не дає вивезти сотні автомобілів із одеських портів

Згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 354-р від 03 травня 2022 року, ввозити автомобілі з наступним розмитненням можна лише через три пункти пропуску: Грушів та Устилуг на кордоні з Польщею (у Львівській та Волинській областях відповідно), а також Малий Березний на кордоні з Словаччиною (у Закарпатській області).

Таким чином, уряд намагався зменшити черги на кордоні, розвантажити інші пункти пропуску для проїзду вантажів та гуманітарної допомоги. Щоправда, вийшло навпаки – черги на зазначених пунктах пропуску розтяглися на кілька діб через надто тривалі бюрократичні процедури.

При цьому до початку війни в Україні лише на поромному комплексі порту Чорноморськ перебували сотні автомобілів, які чекали свою чергу на розмитнення.

На початку травня на поромному комплексі залишалося близько 200 автомобілів. І керівництво митниці заборонило розмитнювати їх, посилаючись на ухвалене Розпорядження №354-р. Такі дії фактично порушують законодавство України – автомобілі ввезені в Україну до 24 лютого, але отримати їх зараз неможливо. Окрім того, одержувачі продовжують оплачувати за зберігання своїх автомобілів. Поки що машини не можна навіть тимчасово оформити, щоб перевезти їх на інший митний пост.

Ще одна проблема – змінено транзитні шляхи прямування авто. Так, розпорядження створює нові складнощі для імпорту автомобілів в Україну. Судна, які везли машини в Україну до війни, були змушені вивантажити автомобілі в інших країнах. І транспорт опинився у румунських, болгарських, грецьких та турецьких портах. Найзручніший маршрут для доставки цих авто до України – через Румунію. Але на кордоні з Румунією на Одещині не відкрито жодного пункту пропуску. Виходить, що одержувачу потрібно власним коштом “підвозити” автомобіль на захід України — і лише там уже ввозити до країни.

Джерело tsn.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти