В Україні кількість імпортерів палива збільшилася вдвічі

Директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн заявив, що кількість імпортерів дизпалива та зрідженого газу з початку травня зросла вдвічі.

“Кількість декларантів дизпалива зросла майже вдвічі порівняно з початком місяця. Якщо тоді імпортувало приблизно 30 компаній, то останніми днями їх стабільно понад 50, а рекордним є 56. По газу на початку місяця було в середньому 20 імпортерів, зараз – майже 40”, – сказав він.

Найменшою є кількість імпортерів бензину – 21 компанія, хоча це також удвічі більше, ніж у початку травня.

Експерт зазначив, що активізація імпортерів відбулася внаслідок скасування урядом державного регулювання цін.

“Це (держрегулювання – прим. автора) було однією з причин недостатніх поставок, тому що багато компаній, це такі середні та маленькі мережі заправних станцій, не могли постачати паливо самостійно, оскільки закупівельна вартість була вищою за ту, яку розраховував Кабмін”, – каже голова “А-95”.

При цьому Куюн зазначив, що про вихід на заплановані обсяги постачання говорити ще рано, озвучивши прогноз, що він може відбутися у липні цього року.

Ситуацію з постачанням бензину він назвав напруженою, оскільки європейська інфраструктура орієнтована на імпорт дизельного палива, а найближчі сусіди України – Польща, Молдова, Румунія, націлені на пріоритетне забезпечення внутрішнього попиту.

“Радіус пошуку бензину постійно зростає. У травні він почав надходити з Бельгії. Зараз рано говорити про конфігурацію ринку, пошук продовжуватиметься, він уже охоплює всю Європу, швидше за все, доведеться везти здалеку, у тому числі і з регіону АRА”, – каже директор “А-95”.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти