У Білорусі з’явився дефіцит багатьох марок автомобілів

Авторинок Білорусі у січні – травні 2022 року скоротився на 41% до того ж періоду 2021 року – загалом білоруси купили 10 606 автомобілів, повідомила Білоруська автомобільна асоціація (БАА). Тренд скорочення продажів щомісяця посилюється. У травні 2022-го продали на 83% менше машин, ніж у травні 2021-го – лише 629 нових машин. Порівняно з квітнем цього року у травні було продано на 30% автомобілів менше.

У БАА вбачають причину у суттєвому подорожчанні автомобілів та погіршенні умов кредитування. За їхніми даними, сумарно для білоруських дилерів ціни зросли на 95%.

Понад 70% автомобілів, що продаються у Білорусі, останні роки йшли з Росії. Наразі автомобільне виробництво через санкції там скорочуються, тому до зростання цін найближчим часом додасться дефіцит автомобілів, прогнозують експерти БАА.

Купити найпопулярнішу машину Білорусі-2021 (Lada Vesta) все ще можна, але непросто: у одного дилера залишилася лише одна машина (седан) у Мінську та ще одна в іншому місті, у іншого – дві у Мінську. Перший дилер пояснює, що цих машин так мало, тому що “їх купують просто”. Зате цей дилер має великий вибір моделі Lada Vesta SW (універсал), цілих 132. І Lada Granta (ліфтбек) також доступна: є 58 машин.

Другий дилер пояснює: поки що нових «Лад» просто не поставляють у Білорусь – що залишилося, те й продають, а в Росії заводи стоять. Гарантійне обслуговування ще буде, запевняє дилер, запчастини поки що є. Але що буде з запчастинами пізніше, пророкувати не беруться.

Джерело charter97.org
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти