В Україні підтримали “митний безвіз” з ЄС: як це позначиться на розмитненні авто

Заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Желєзняк повідомив про те, що Верховна Рада підтримала законопроєкт №7420, який передбачає приєднання до режиму загального транзиту (NCTS) та отримання обміну інформації між митницями країн ЄС.

“Рекомендували ухвалити за основу… Відверто кажучи, законопроєкт підготовлений досить неякісно, тому значно доопрацьовуватиметься разом із бізнес-асоціаціями до другого читання”, – зазначив нардеп.

В Інституті дослідження авторинку розповіли, що система NCTS – це так зване митне безвіз. На практиці це означає обмін митною інформацією між країнами ЄС та можливість оформити одну електронну декларацію для вивезення товарів, а також імпорту, повідомляють в ТСН.

Наприклад, оформивши експортну декларацію в Німеччині чи Польщі, не потрібно її додатково оформляти в Україні. Документ автоматично підтягне NCTS.

Це запобігатиме поширеній схемі “підміни документів”, коли на кордоні ЄС автомобіль проїжджав з одним комплектом документів, а до України завозився вже з іншим, але з меншою митною вартістю.

“У поєднанні з розмитненням у “Дії” це буде просто революцією у сфері імпорту та новим етапом розвитку ринку. Тому що дозволить конкурувати якістю, швидкістю, сервісом, а не можливістю “вирішити” низьку митну вартість”, – зазначили в інституті.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти