Українцям доведеться заплатити за авто

Українським водіям нагадують, що у 2023 році, громадяни зобов’язані сплатити податки за свої автомобілі.

Відповідно до статті 267 Податкового кодексу України, транспортні засоби, не старше п’яти років, будуть оподатковуватися. Ціна машини має починатися від 2,512 мільйона гривень, або 375 мінімальних заробітних плат.

В даний момент ставка податку на авто становить 25 000 грн. за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування, з розрахунку на календарний рік.

За машини, які були куплені протягом року, податок необхідно сплачувати, починаючи з місяця, в якому було отримано право власності на автомобіль, що збігається з місяцем реєстрації транспортного засобу. Треба подати декларацію протягом місяця після набуття права власності на машину, з цього ж місяця починається сплата податку.

Якщо не сплатити податок протягом 60 днів, це призведе до збільшення суми податку, причому протягом перших 90 днів нараховується штраф у розмірі 10%, а після 90 днів – 20%. У певних випадках податкові органи можуть заарештувати автомобіль або інше майно, інакше відоме як податкова застава. Хоча на практиці більшість боржників, як правило, сплачують свої внески після отримання податкової застави.

Сплачувати потрібно за автомобіль, який вказаний в офіційному переліку міністерства, якщо рік і вартість підпадає під податок на вашу думку, а авто в переліку немає, в цьому разі податки сплачувати не потрібно.

В ситуації, коли автомобіль протягом року мав кількох власників, сума податку буде розподілена між ними відповідно до періоду володіння. Наприклад, якщо автомобіль був проданий у травні, попередній власник повинен заплатити за п’ять місяців, а новий власник – за решту сім місяців.

Джерело Avtosota.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти