В Україні почали скасовувати штрафи з камер автофіксації порушень ПДР

Український суд визнав недійсним штраф за перевищення швидкості через неналежне повідомлення про автоматичну фіксацію. А саме, через те, що автоматична фіксація швидкості приладом “Каскад” була визнана незаконною. Тому суд постановив, що водій не був проінформований у встановленому законом порядку про дану фіксацію.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону “Про Національну поліцію”, правоохоронці можуть використовувати автоматичні засоби фото- і кінозйомки, відеозапису для забезпечення публічної безпеки і порядку.

Ч. 2 цієї статті вимагає, щоб інформація про задіяні автоматичні засоби фото- і відеофіксації була розміщена на видному для водія місці.
За це відповідає спеціальний дорожній знак 5.76 “Автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху”, передбачений ПДР. Цей дорожній знак має на меті інформувати водіїв про можливість автоматичної фіксації швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

У даній ситуації, водій під час руху перевищив швидкість, але не був належним чином проінформований про те, що за його транспортним засобом ведеться автоматична відеофіксація. Тобто, суд встановив, що водій має право бути проінформованим про проведення фото- чи відеозйомки його транспортного засобу, а автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися лише за умови встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76.

Крім того, суд зазначив, що якщо такий знак не встановлений, то будь-який штраф за перевищення швидкості, виписаний на підставі автоматичної фіксації, є незаконним і підлягає скасуванню.

Джерело avtosota.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти