“Податок на розкіш”: скільки і за які автомобілі доведеться платити українцям

В цьому році до списку автомобілів, які підлягають оподаткуванню, внесли 226 моделей. Ставка транспортного податку фіксована – 25 тисяч гривень на рік за кожний автомобіль, що входить у цю категорію.

Що необхідно знати про податок на автомобілі в 2023 році

Під оподаткування підпадають автомобілі, які мають вартість понад 375 мінімальних зарплат. Таким чином в 2023 році податок стягують за моделі, ціна яких вище 2,25 млн гривень. Оподатковуються автомобілі не старші за 5 років, але це залежить від марки транспортного засобу.

Податок має фіксовану ставку у розмірі – 25 тисяч гривень. Власники автомобілів, які підпадають під податок, повинні оплатити цю суму впродовж двох місяців після отримання повідомлення від податкової служби. Ці кошти спрямовуються до місцевого бюджету.

Які моделі автомобілів підпадають під оподаткування в 2023 році

Під оподаткування в 2023 році потрапили 226 моделей легкових авто. Серед них – Porshe, Tesla, Toyota, Land Rove, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW, Mersedes-Benz.

Повний список автомобілів, які підпадають під “податок на розкіш”, можна переглянути на сайті Міністерства економіки України.

Крім того, на сайті Міністерства економіки України можна розрахувати приблизну ринкову вартість вашої машини і перевірити чи вона потрапляє у категорію оподаткування. Щоб це дізнатись, потрібно ввести у відповідну графу марку, модель і рік випуску авто.

Варто зазначити, що декларацію про володіння автомобілем власник має подати протягом місяця з моменту купівлі, якщо його придбав у поточному році.

Якщо ж машину викрали, то законний власник перестає платити транспортний податок із наступного місяця після фіксації крадіжки.

Джерело РБК
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти