В Україні змінили порядок техогляду автомобілів

В Україні виконується реформа, спрямована на реорганізацію автомобільного транспорту як у приватному, так і у комерційному секторах. Останнє засідання Кабінету Міністрів України прийняло зміни до порядку проходження технічного огляду транспортних засобів, що покликані зробити цей процес більш прозорим.

Міністерство внутрішніх справ, відповідальне за цю сферу, розкрило суть оновлень на своєму веб-сайті. Зміни зафіксовані в постанові Уряду “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 січня 2012 року № 137 і від 31 травня 2012 року № 512”. Сам процес технічного огляду залишається незмінним, але вводяться деякі нововведення з метою покращення якості огляду та запобігання зловживанням.

Згідно з документом, в Україні впроваджується електронна форма протоколу перевірки. Тепер власникам транспортних засобів не обов’язково мати паперову копію протоколу, оскільки всі електронні документи будуть зберігатись у Державному реєстрі. У разі потреби власник може отримати паперову копію, але її можна надрукувати лише на спеціальному бланку, за який суб’єкт господарювання повинен сплатити вартість. Таким чином, МВС прагне запобігти підробці протоколів технічного огляду, що становить поширену проблему в даний час.

Крім того, в Україні впроваджується відеофіксація обов’язкового технічного контролю транспортних засобів. Це означає, що процес огляду буде повністю записуватись на відео, а не лише фотографуватись, як це відбувається зараз. Організації, які проводять технічний огляд, будуть зобов’язані зберігати ці відеоматеріали, які будуть доступні через загальнодержавну базу даних. Органи державної влади, місцевого самоврядування, а також фізичні та юридичні особи матимуть можливість отримати доступ до цих матеріалів за належним запитом.

Метою цих нововведень є унеможливлення фіктивних перевірок технічного стану транспортних засобів. МВС сподівається, що це значно підвищить безпеку дорожнього руху, зокрема зробить маршрутки, таксі та вантажний транспорт більш надійними, оскільки їм доведеться пройти повноцінний технічний огляд.

Джерело ampercar.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти