Правила і терміни: чи треба українцям міняти права в Німеччині

Згідно з повідомленням на ukrainianingermany.de, понад 1 мільйон українських біженців знаходяться в Німеччині, багато з яких мають водійські права та використовують їх у країні.

За інформацією TRAVEL РБК-Україна, українські водійські посвідчення є чинними в Німеччині і не потребують перекладу на німецьку мову. Біженці з України можуть користуватися своїми українськими водійськими посвідченнями протягом 6 місяців.

18 липня 2022 року у Раді ЄС було прийнято Регламент, який встановлює спеціальні та тимчасові заходи щодо водійських документів, виданих Україною. Цей документ набув чинності 27 липня 2022 року. Згідно зі статтею 9, дія українських водійських прав припиняється не пізніше 6 березня 2025 року або раніше, якщо біженець втрачає статус захисту. Інформацію про це можна знайти на сайті міністерства внутрішніх справ.

На урядовому сайті зазначено, що у разі наявності дійсного українського водійського посвідчення немає потреби робити щось додатково. Українські водійські права визнаються в Німеччині та у всіх країнах ЄС. Не потрібно мати завірений переклад або міжнародне водійське посвідчення.

Проте, якщо громадянин України пред’являє цифрові українські водійські права, вони будуть визнані в Німеччині після запиту до органів влади України і підтвердження дійсності документу.

Як здійснити заміну українських водійських прав у Німеччині?

Існують деякі випадки, коли українським водіям необхідно обміняти свої посвідчення. Нові українські водійські права видадуть громадянам у таких ситуаціях:

– якщо потрібно отримати посвідчення водія “європейського” зразка;

– якщо посвідчення пошкоджене і на ньому нечитаються записи;

– при зміні прізвища чи інших персональних даних;

– після закінчення дії “тимчасового” посвідчення водія.

Для обміну посвідчення можна звернутися до пунктів Паспортного сервісу у Берліні чи Кельні.

Для цього необхідно мати наступні документи:

– паспорт громадянина України (або ID-картка з випискою про реєстрацію місця проживання);

– ідентифікаційний код;

– діюче посвідчення водія, яке підлягає обміну;

– документ, що підтверджує зміну прізвища або імені (у разі зміни).

Для заміни посвідчення водія необхідно подати заявку разом з пакетом документів, зробити фотографію для нового посвідчення та очікувати схвалення заявки адміністратором сервісного центру МВС в Україні онлайн.

Зазвичай документ готовий у день звернення, але для посвідчення водія, виданого до 2013 року, може знадобитися додаткове підтвердження дійсності, що може зайняти кілька днів.

У додатку “Дія” заміна водійського посвідчення може зайняти 5 днів. Якщо водійські права були замовлені через додаток “Дія”, їх можна отримати без черги та попереднього запису.

Для отримання заміни необхідно мати при собі:

– недійсне водійське посвідчення;

– паспорт, ID-картку чи закордонний паспорт;

– документ, що підтверджує заявлене місце проживання.

Як вирішити проблему, якщо у Німеччині втрачено українське посвідчення водія?

В такому випадку необхідно звернутися до відділу видачі водійських прав за місцем проживання у Німеччині. Там буде подано запит до українського реєстру для отримання підтвердження дійсності водійських прав та дозволу на керування автомобілем. Після отримання підтвердження можна отримати нове посвідчення з терміном дії до 6 березня 2025 року.

На жаль, наразі неможливо відновити втрачене українське посвідчення водія за кордоном у паспортному столі України в Німеччині.

Як здійснити заміну українських водійських прав на німецькі?

Якщо вам потрібно замінити українське посвідчення водія на німецьке, вам доведеться пройти додатковий іспит з однієї з мов на вибір. Ось алгоритм дій:

– Подати заяву на заміну водійських прав, якщо у вас є оригінал водійського посвідчення, виданого в Україні.

– Скласти іспити з теорії та практики водіння у TÜV (Technischen Überwachungsverein або Об’єднання технічного нагляду) за місцем проживання.

– Можна відповідати на іспити німецькою мовою, англійською, французькою, італійською, польською, португальською, грецькою, румунською, російською, хорватською, іспанською, турецькою або арабською.

Для заміни потрібні такі документи:

– заява про заміну,

– довідка про реєстрацію за місцем проживання,

– завірений переклад українського посвідчення німецькою мовою,

– запис до автошколи, де є послуга Umschreibung einer ausländischen Fahrerlaubnis,

– довідка про проходження курсу надання першої допомоги (такі курси можна знайти на сайті ASB або Johannitern) та довідка про перевірку зору.

Вартість нового посвідчення становить 43,9 євро. Якщо ви отримуєте німецьке посвідчення без заміни українського, то додатково потрібно пройти обов’язкові уроки водіння та скласти відповідний іспит. Витрати на отримання німецьких прав можуть складати 2500 євро.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти