З 1 червня в Україні почали діяти нові правила для водіїв

Починаючи з 1 червня 2023 року в Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях був розпочатий пілотний проєкт нового формату здачі водійського іспиту. Так, з 1 червня, кількість сервісних центрів МВС, де можна скласти іспит, скоротили з 148 до 55, щоб зробити процес більш прозорим. Нова реформа включає два етапи: теоретичну частину і практику.

Відтепер теоретична частина проводиться у спеціально обладнаних аудиторіях з камерами для запису звуку, повним охопленням та ідентифікацією особи за допомогою Face ID. Другий етап – практика, включає встановлення камер з усіх боків автомобілів, що використовуються під час іспиту, з кутом огляду 360 градусів. Записи будуть автоматично передаватися на сервер, що гарантуватиме відсутність сліпих зон та уникне можливості підказок.

Також змінили послідовність питань у квитках, а термін оскарження результатів іспиту збільшили з 3 днів до 30.

Зараз пілотний проєкт діє в Київській, Одеській, Вінницькій та Львівській областях, а далі його хочуть запустити по всій Україні.

Зараз нова система діє:

Львівська область:

Львів (сервісний центр МВС №4641);
село Червоне (сервісний центр МВС № 4643)
Стрий (сервісний центр МВС № 4645);
Червоноград (сервісний центр МВС №4646);
село Зимна Вода (сервісний центр МВС №4649).

Київська область:

Біла Церква (сервісний центр МВС №3242);
село Софіївська Борщагівка (сервісний центр МВС №3246);
Переяслав (сервісний центр МВС №3248).

Одеська область:

Білгород-Дністровський (сервісний центр МВС №5143);
Ізмаїл (сервісний центр МВС №5144);
Подільськ (сервісний центр МВС №5149);
Одеса (Сервісний центр МВС №5154).

Вінницька область:

Вінниця (сервісний центр МВС №0541);
Могилів-Подільський (сервісний центр МВС №0543);
Тульчин (ТСЦ №0544).

Крім того в вищезгаданих областях, на практичний іспит можна записатися за допомогою системи е-запису. Для отримання талона на іспит категорії В можна скористатися терміналом, що знаходиться у сервісних центрах МВС, або замовити його онлайн через систему е-запису.

Після тижня пілотного проекту вже з’явилися перші результати проходження майбутніми водіями іспитів. З’ясувалося, що між даними пілотного проекту та загальною статистикою МВС за 2022 рік існують значні відмінності.

З 1 по 7 червня, у Сервісних центрах областей, які беруть участь в проекті, було проведено 2524 теоретичних іспитів і 2652 практичних іспитів. З першої спроби теоретичний іспит склали лише 23% майбутніх водіїв, а практичний іспит – 36%.

Стао відомо, що на практичний іспит майбутні водії обирали автомобілі автошколи, а не машини Сервісного центру (1384 проти 634). Великою популярністю користувалася послуга онлайн-запис на здачу іспитів, якою скористалися 2486 кандидатів. Талончик у терміналі сервісного центру взяли 1871 особа.

Для порівняння, в 2022 році статистика складання практичних і теоретичних іспитів виглядала так, 40% студентів здавали теоретичний іспит з першої спроби, а практичний іспит складали успішно 62% кандидатів.

Джерело Твоя МАШИНА
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти