Перереєстрації автомобіля стала ще зручнішою та доступнішою

Уряд спростив та здешевив порядок перереєстрації автомобілів на внутрішньому ринку.

Заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий розповів на сайті “Цензор.нет”, що МВС відмовилось від обов’язкової експертизи автомобіля під час його перереєстрації в межах України.

Це закріплено в урядовій постанові “Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів…”

Ще півтора року тому процедуру експертного дослідження зробили обов’язковою при перереєстрації автомобіля від одного власника іншому (за винятком спадщини та угод між родичами). А тепер вона знову стає добровільною. Виключення – перше ввезення вживаних автомобілів з-за кордону.

Без обов’язкової експертизи процедура купівлі-продажу автомобіля стає більш зручною та дешевшою. Тепер для перереєстрації машини потрібно записатися в електронну чергу на конкретно визначену дату й час (онлайн або через термінал) та отримати послугу, витративши всього близько 25 хвилин. Раніше процедура експертизи займала ще стільки ж часу, або навіть більше.

Відтепер експертне дослідження транспортного засобу і реєстраційних документів проводиться виключно за бажанням продавця або покупця. Його здійснюють експерти МВС перед оформленням транспортного засобу в Сервісному центрі МВС за приблизно 320 гривень. “Такий підхід відповідає філософії надання вибору громадянам щодо формату і способу отримання державних послуг”, – пояснює заступник міністра МВС. А також через низький відсоток виявлення “проблемних” автомобілів під час експертного дослідження.

Однак для покупця, який не бажає робити додаткову експертизу, існують певні ризики, переконаний Богдан Драп’ятий. Зокрема, часто відбувається підробка або заміна ідентифікаційного номера двигуна, шасі автомобіля. Такі дії є ознакою кримінального правопорушення, передбаченого статтею 290 Кримінального кодексу України, яка передбачає штраф від ста п’ятдесяти (201 300 гривень) до двохсот п’ятдесяти (335 500 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Коли експертне дослідження під час перереєстрації транспортних засобів було обов’язковим, експерти МВС у 2022 році виявили 1202 транспортні засоби з підробленими або заміненими ідентифікаційними номерами двигуна, шасі автомобіля, а в першій половині 2023 року – 381. Але в МВС визнали, що більшість таких порушень було виявлено під час дослідження вживаних транспортних засобів, ввезених з-закордону вперше (обов’язковість їх експертного дослідження зберігається). Загалом щорічно проводиться приблизно 1,5 мільйона експертних досліджень транспортних засобів.

Заступник Міністра внутрішніх справ нагадав, що найкращим способом запобігти придбанню транспортного засобу зі зміненими номерами є ознайомлення з його історією, перевірка автомобіля за VIN-кодом на сайті МВС, використання додатків для перевірки автомобіля та звернення до спеціалістів придбання вживаного авто.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти