Українцям розповіли, чи потрібна автоцивілка під час війни

В зв’язку з воєнним станом багато власників автомобілів припинили продовжувати дію своїх полісів страхування авто, які вже вичерпали свій термін дії. Ця ситуація виникає з різних причин, про які розповідає Дорожній адвокат.

Однією з причин є нестабільна воєнна обстановка та невпевненість у майбутньому. Іншим фактором є закриття деяких відділень страхових компаній в окремих регіонах через воєнний стан. Деякі громадяни також сумніваються у надійності страхової системи, особливо щодо відшкодування збитків в ДТП. Причому, зменшився контроль з боку поліції за наявністю дійсних полісів, оскільки багато працівників зайняті у військових справах. Також деякі люди помилково вважають, що воєнний стан звільняє їх від обов’язкового страхування.

Проте всі ці причини є суб’єктивними та призводять до дисбалансу в системі страхування та механізму відшкодування збитків. Необхідно пояснити, що умови воєнного стану не скасовують обов’язок мати страховий поліс. Відповідальність за відсутність автоцивілки також не зникає. Стягується штраф у розмірі 425 гривень за відсутність полісу згідно з частиною 1 статті 126 КУпАП.

Головна мета обов’язкового автострахування полягає в тому, щоб гарантувати відшкодування збитків потерпілим в ДТП. Тому в разі виникнення ДТП, винний водій зобов’язаний відшкодувати збитки потерпілому зі своєї кишені. Це може призвести до затягування процесу відшкодування та виникнення конфліктів між учасниками аварії. Раніше ці проблеми “крила” автоцивілка.

Наразі страхові компанії працюють і надалі здійснюють страхові виплати в звичайному режимі. Більшість страхових компаній повідомили на своїх офіційних сайтах про продовження функціонування системи страхування та відшкодування. Проте зі зменшенням кількості придбаних полісів збільшується ризик платоспроможності страхових компаній.

Щодо збитків, завданих воєнними діями, слід зазначити, що автоцивілка не покриває такі збитки, а це правило діяло і раніше, і зараз. Збитки, завдані воєнними діями, будуть відшкодовані через державні програми.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти