Штраф на рівному місці: водіїв в Україні стали незаконно карати через технічні збої

Тотальна цифровізація документообігу в Україні суттєво полегшила життя мільйонам українців, зокрема автомобілістам. Однак є в цьому процесі і зворотний бік, який може дорого обходитися водіям.

Так, з недавніх пір в Україні дозволили використовувати електронне посвідчення водія у додатку «Дія». Водіям можна більше не брати із собою «паперовий» документ у дорогу. При цьому на практиці з’ясувалося, що законодавство щодо цього недопрацьоване, а саме не передбачає відповіді на питання, що робити, якщо в сервісі стався технічний збій. Саме такий випадок описав портал «Дорожній адвокат».

Юристи розповіли, що чоловіка зупинили поліцейські, які вимагали від нього документ на право керування транспортним засобом, але в «Дія» документ не підтягнувся. У результаті патрульні трактували це як непред’явлення документів (ч.1 ст.126 КУпАП) та виписали щодо водія штраф у розмірі 425 гривень.

Незаконно штрафують на 340 гривень: водіям нагадали про популярну помилку поліції

Автомобіліст пізніше зв’язався зі службою підтримки «Дія», де йому пояснили, що посвідчення водія «загубилося» у додатку через технічний збій, що час від часу трапляється. З таким аргументом чоловік пішов до суду, який зрештою став на його бік, визнавши притягнення до адміністративної відповідальності незаконним. Якби водій не оскаржив рішення поліції, то штраф би довелося платити.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти