Незаконно штрафують на 340 гривень: водіям нагадали про популярну помилку поліції

Усі водії повинні знати, що ПДР забороняють керування транспортним засобом без наявності в салоні аптечки. Її упаковка та вміст регламентовано державним стандартом.

Користуючись цим, поліція під час зупинки транспортного засобу та відсутності аптечки у водія звинувачує останнього у порушенні вимог пункту 31.4.7 «е» ПДР і трактує це як дії, передбачені частиною 1 статті 121 КУпАП. Ця норма передбачає відповідальність у вигляді штрафу 340 гривень за керування авто, які мають несправності. У результаті щодо водіїв виписують постанову про порушення, зобов’язуючи виплатити штраф.

Проте юристи зазначають, що ця кваліфікація є хибною. Відсутність аптечки не може трактуватись як технічні несправності автомобіля. Дане порушення слід кваліфікувати за статтею 125 КУпАП, яка передбачає покарання у вигляді лише попередження. Відповідно, притягнення поліцією водіїв до реальної відповідальності за проблеми з аптечкою є незаконним.

В Україні дозволили конфіскувати «євробляхи»: як тепер зберегти нерозмитнене авто

При цьому наголошується на тому, що водіїв, які здійснюють пасажироперевезення, справді можна притягти до відповідальності за відсутність аптечки на підставі частини 2 статті 121 КУпАП. Вона передбачає штраф у розмірі 680 грн.

Джерело MMR
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти