В Україні почали карати поліцейських за безпричинну зупинку автомобілів

Безпричинна зупинка та спроба причепитися до водія серед українських поліцейських, на жаль, залишається поширеним явищем. Під тиском, обманом та іншими хитрощами окремих недобросовісних патрульних автомобілісти іноді обмовляють себе або просто незаконно притягуються до адміністративної відповідальності.

Як правило, подібні хитрощі та перевищення повноважень поліції залишаються поза увагою контролюючих органів та їх вищого керівництва, що породжує у патрульних ще більше почуття вседозволеності та безкарності. Однак на витівки несумлінних правоохоронців не завжди заплющують очі. Поліцейським свавіллям починають обурюватись у судах. Про один такий випадок розповіли юристи «Дорожнього адвоката».

Патрульні зупинили автомобіліста нібито за порушення правил дорожнього руху, проте жодних документів за цим фактом складати не стали. Натомість поліцейські стали звинувачувати водія в керуванні транспортним засобом у п’яному стані. Коли перевірка на «Драгер» показала негативний результат, правоохоронці обурилися, але не відпустили водія, а почали проводити йому додаткові «тести».

Потім вони запропонували йому пройти медичний огляд у медустанові, провокуючи чоловіка на відмову від огляду, щоб скласти відповідну постанову, але водій не повівся на цей трюк. Водночас у медустанові чоловік не зміг здати сечу на аналіз з фізіологічних причин, що поліцейські трактували як відмову від огляду та все ж таки притягнули його до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП.

Автомобіліст не змирився з подібними махінаціями та оскаржив ухвалу в суді, де не лише визнали дії поліцейських незаконними, а й вказали на той факт, що патрульні намагалися покарати чоловіка за будь-яких обставин. Суддя виніс окрему ухвалу, в якій рекомендував керівництву поліції розібратися з горе-патрульними. Щодо них вже розпочато службове розслідування, яке, швидше за все, призведе до дисциплінарного стягнення.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти