Суд пояснив, коли патрульним не можна штрафувати п’яних водіїв

Відомо, що в Україні для автомобілістів одним із найтяжчих адміністративних порушень є їзда у п’яному стані. Однак є випадки, коли водіїв за це карати просто не можна.

У рамках справи №541/1511/22 Полтавський апеляційний суд нещодавно з’ясував, що мешканця Миргорода, який пересувався під час комендантської години містом на ВАЗ 21063, зупинили патрульні. Поліцейські запідозрили у чоловіка ознаки алкогольного сп’яніння та підтвердили свої підозри шляхом перевірки водія на приладі Drager. Стосовно чоловіка склали постанову за ст. 130 КУпАП, а суд першої інстанції оштрафував його на 17 тисяч гривень, позбавивши на рік прав водія.

Водночас в апеляції з’ясувалося, що чоловік свідомо керував автомобілем у п’яному стані, хоча не хотів цього робити. Сісти за кермо у стані алкогольного сп’яніння його змусила знайома, яка попросила терміново відвезти її до матері, якій раптово стало зле. Швидка допомога просто могла не встигнути до жінки, до того ж остання була не здатна відчинити медикам двері квартири, а запасний ключ був лише у доньки. Зрештою, заради порятунку пенсіонерки водій зважився порушити закон.

В Україні готується нова заборона для водіїв: кому варто готуватись

Апеляційний суд прийняв доводи чоловіка та вказав у своєму рішенні, що згідно зі ст. 18 КУпАП не підлягають притягненню до адміністративної відповідальності особи, які вчинили визнані правопорушенням дії у стані крайньої необхідності. Таким чином, суд дійшов висновку, що водія притягнули до відповідальності незаконно. Справа щодо нього була закрита, а штраф і позбавлення прав скасовано.

Джерело today.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти