Названо одну популярну помилку патрульних, через яку суди скасовують автомобільні штрафи

Багато патрульних інспекторів Нацполіції нехтують окремими аспектами процедури розгляду адміністративної справи за фактом скоєння правил дорожнього руху водіями. У деяких випадках це може призвести до скасування штрафу.

Про подібні ситуації розповіли юристи «Дорожнього адвоката». Наголошується, що поліцейські йдуть на хитрість, щоб позбавити автомобілістів конституційного права на юридичний захист. Зокрема, згідно із законом, патрульні мають зачитати водію, якого притягують до адміністративної відповідальності, його права.

Серед іншого йдеться і про право на захист. Якщо після цього особа заявить законну вимогу залучити до справи адвоката, патрульний зобов’язаний забезпечити виконання цього права. Проте насправді поліцейські часто дають водіям нереальні терміни, аби знайти захисника, іноді це менше години. Юристи звертають увагу, що Верховний суд України неодноразово наголошував на тому, що подібні заходи неприпустимі.

Зазначається, що патрульний має перенести на інший день розгляд справи, щоб надати автомобілісту можливість отримати кваліфіковану юридичну допомогу. Інакше суди сприймають маніпуляції поліції як відмову у реалізації свого конституційного права та підставу для скасування штрафу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти