З 6 листопада поляки заблокували виїзд авто з України: чого вони хочуть і скільки триватиме протест

Напередодні 6 листопада на кількох пунктах пропуску польсько-українського кордону польські перевізники організували акцію протесту, в рамках якої заблокували проїзд вантажного транспорту до Польщі з боку України. Транспортна блокада торкнулася сотень компаній в обох країнах та загрожує серйозними наслідками.

Ініційований польськими перевізниками протест на кордоні з Україною став відповіддю на їхню стурбованість щодо конкуренції на ринку між Україною та країнами ЄС, особливо після лібералізації міжнародних перевезень. Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк виділив дві основні складові вимог протестувальників.

По-перше, польські перевізники прагнуть повернути практику видачі дозволів для українських компаній, які хочуть працювати на ринку ЄС чи Польщі. Ця практика існувала до початку широкомасштабних військових дій та дозволяла Польщі регулювати кількість автомобілів та компаній з України, які мали доступ до її ринку. З початку війни було укладено домовленість скасувати дозволи до серпня 2024 року. Це відкрило доступ українським перевізникам на польський ринок.

Другий аспект стосується конкуренції з українськими водіїями. Місцеві перевізники вважають, що особливі привілеї для українців обмежують їхні можливості та створюють нерівні умови. Польські компанії наймали українських водіїв, і після запровадження системи “Шлях” обмежувався виїзд цих водіїв за кордон на польських машинах. Це спричинило побоювання, що українські водії можуть залишитися за межами України, і, відповідно, польські перевізники вимагали доступу до української системи “Шлях”, яка регулювала виїзд та в’їзд водіїв.

Ситуація викликала занепокоєння з боку української влади, і офіційна нота була надіслана Польщі через страйк польських перевізників на кордоні. Також було ініційовано зустріч між Україною, Польщею та Єврокомісією у спробі вирішити конфлікт.

Тим часом блокада кордону з Україною створює труднощі для вантажного руху, і влада активно шукає рішення, щоб мінімізувати негативні наслідки для економіки та логістики. Доля протесту та його довгострокові наслідки залишаються невизначеними, і розвиток подій слід спостерігати ближче найближчими днями. Повідомляється, що блокувати проїзд вантажівок з України поляки мають намір щонайменше до початку грудня.

Джерело Espreso
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти