В Україні хочуть повернути нульове розмитнення авто: кого звільнять від податків та зборів

В Україні намічаються зміни щодо розмитнення та податків для автомобілів, які ввозяться до країни для потреб військових. Проекти законів № 10219 та № 10220, розроблені депутатами Верховної Ради, пропонують тимчасово звільнити від ввізного мита, ПДВ та акцизів деякі транспортні засоби, які закуповуються коштами місцевих бюджетів для подальшої передачі Силам оборони України.

Проект № 10219 передбачає скасування ввізного мита з 31 грудня 2023 року. Проект № 10220 включає скасування податку на додану вартість та акцизного податку.

Ці ініціативи поширюватимуться на певні категорії транспортних засобів:

– моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб та більше, крім тролейбусів.
– автомобілі легкові та інші транспортні засоби, за винятком седанів, хетчбеків, кабріолетів та купе.
– моторні транспортні засоби спеціального призначення, крім автобурових та автобетонозмішувачів.

Основна ідея законопроектів полягає у наданні можливості для закупівлі та передачі транспортних засобів, необхідних підрозділам Сил оборони, за рахунок коштів місцевих бюджетів без сплати зазначених податків та зборів. Однак, якщо терміни передачі транспортних засобів не будуть дотримані або вони будуть використані за призначенням, ті, хто ввозить авто, зобов’язані будуть сплатити відповідні суми податків і зборів.

Ці законопроекти мотивовані тим, що для потреб військових ввозили та передавали понад 60 тисяч автомобілів з-за кордону. Ця передача зазвичай здійснюється за участю волонтерів та громадських організацій. Військові дії на фронті, короткий термін служби автомобілів та їх пошкодження внаслідок бойових дій потребують постійного оновлення автопарку збройних сил.

Очікується, що внесені зміни дозволять ефективніше забезпечувати потреби армії, особливо в умовах ведення війни. Ці зміни також висловлять підтримку та участь органів місцевого самоврядування у допомозі українським військовим формуванням, включаючи передачу власного майна.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти