Позбавлять прав на 10 років і кинуть за ґрати: поліція попередила водіїв про серйозне порушення

Українська поліція нагадала громадянам про одне з найпоширеніших порушень правил дорожнього руху, що може призвести до серйозних наслідків – керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький стверджує, що за відповідною 130 статтею КУпАП з початку 2023 року було складено майже 129 тисяч протоколів. Чиновник попередив українських водіїв про жорстку відповідальність, передбачену законодавством за цей вид порушення.

Зокрема, за перше порушення водієві загрожує 17 тисяч гривень штрафу та позбавлення прав на рік. У разі повторного порушення протягом року штраф подвоїться, а права заберуть вже на три роки. В якості альтернативи може застосовуватися адмінарешт на 10 діб та платне вилучення авто. Якщо і це не виправить охочих закласти за комір, а потім сісти за кермо, то у такому разі штраф зросте до 51 тисячі гривень, а пішки доведеться ходити вже 10 років. Суд також може відправити водія за ґрати на 15 діб та конфіскувати машину. Тим же, хто вип’є спиртне одразу після ДТП, загрожує 34 тисячі штрафу або 15 діб арешту, а також позбавлення права керувати транспортним засобом на три роки.

Важливо розуміти, що за ст.130 КУпАП несуть відповідальність не лише водії із пристрастями до алкоголю. Покарати можуть за керування «під наркотиками» або лікарськими препаратами, які знижують реакцію. Крім того, порушниками вважатимуть тих, хто передав керування транспортом нетверезому водієві та тих, хто відмовився проходити процедуру огляду на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Тому важливо пам’ятати, що керування автомобілем у нетверезому стані може призвести до серйозних негативних наслідків, включаючи позбавлення прав водія та адміністративний арешт.

Джерело Facebook Олександра Білошицького
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти