В Україні з 20 грудня стартував продаж авто через “Дію”: інструкція, як це зробити

З сьогоднішнього дня в Україні почала працювати опція перереєстрації транспортних засобів онлайн. Зробити це з 20 грудня можна через державний додаток “Дія”.

Відтепер здійснювати угоди купівлі-продажу автомобіля українці можуть за допомогою цього інструменту. Це оновлення напередодні анонсував президент України Володимир Зеленський та міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на Diia.Summit.

Експерти Інституту досліджень авторинку брали участь у тестуванні проекту та знають, як він працює на практиці. Наголошується, що для здійснення дії потрібно мати транспортний засіб, зареєстрований на користувача «Дії». На даний момент доступна опція перереєстрації легкового автомобіля чи мотоцикла чи мопеда.

Продати можна тільки машину чи мотоцикл, які не перебувають у арешті чи заставі, не перебувають у розшуку. Перший продаж авто протягом календарного року не оподатковується. Наступні рази доведеться сплатити податок 5 та 18% відповідно.

Щоб перереєструвати авто у “Дії” потрібно:
– перейти до розділу “послуги” та вибрати пункт “Продати транспортний засіб”.
– вказати конкретний транспортний засіб зі списку (якщо їх кілька).
– Вказати ціну угоди.
– Ввести контактні дані.
– ознайомитись із проектом договору, перевірити усі відомості перед підтвердженням.
– Отримати підтвердження угоди від покупця за допомогою активації згенерованого QR-коду, або переходу за електронним посиланням.

Покупець має виконати аналогічний порядок дій у себе у «Дії». Номерні знаки при цьому не можна змінювати. Також необов’язковою є експертна перевірка в сервісному центрі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти