Не важливо, що порушив водій: одна поширена помилка поліції робить будь-який штраф незаконним

В Україні водії, незважаючи на реформу правоохоронної системи та постійне вдосконалення норм законодавства, продовжують час від часу стикатися з поліцейським свавіллям. Автомобілісти регулярно отримують штрафи та інші покарання за порушення, які вони не робили. Проте юристи «Дорожнього адвоката» вказали на один маловідомий, але поширений факт, який робить будь-який штраф, виписаний незаконними патрульними.

Йдеться про обов’язок поліцейського представитися та пред’явити службове посвідчення на першу вимогу громадян. Як йдеться в матеріалах справи №545/2432/16-а, стосовно одного з водіїв було складено адміністративні матеріали за порушення правил дорожнього руху саме після того, як інспектори, що зупинили його, навідріз відмовилися показати свої документи. Автомобіліст обурився поведінкою правоохоронців та оскаржив їх дії в суді.

У першій та апеляційній інстанції його позов відхилили, але Верховний суд України став на бік заявника, наголосивши, що кожен поліцейський зобов’язаний повідомити своє прізвище та посаду при зверненні до громадян, а також пред’явити службове посвідчення для ознайомлення. У результаті штраф для водія було визнано незаконним та скасовано. Незважаючи на відсутність в Україні прецедентного права, цей конкретний випадок показує, що водії можуть уникнути покарання, якщо поліція ігнорує навіть незначні процесуальні вимоги.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти