Що робити водієві при безпричинній зупинці автомобіля поліцією: пояснення від юристів

У минулому співробітники поліції мали широкі повноваження щодо зупинки транспортних засобів на власний розсуд. Кожен водій знайомий із ситуацією, коли інспектор, підійшовши до автомобіля, одразу вимагає: “Ваші документи!” При цьому причина зупинки часто не оголошується. Наразі правила зупинки врегульовані законом.

У законі “Про національну поліцію” передбачено 35-ту статтю, в якій чітко перераховані підстави для зупинки автомобілів. Інспектори можуть зупиняти автомобілі лише за конкретних законних підстав, таких як порушення правил дорожнього руху або видимі ознаки технічних проблем з автомобілем.

Відповідно до статті 18 закону, інспектор зобов’язаний представитися, назвавши прізвище, посаду та спеціальне звання, пред’явити службове посвідчення на вимогу водія, поінформувати про конкретну причину зупинки, з докладним описом підстави, визначеної у статті 35 Закону.

Якщо інспектор не представився, не подав посвідчення та не оголосив конкретну причину зупинки, водій має право на безперешкодний рух. Водій також може запитати про дозвіл на продовження руху і, якщо несправедлива зупинка триває, повідомити про це лінію екстреного виклику 102.

Водій повинен чітко вимагати, щоб інспектор виконав свої обов’язки відповідно до Закону (подання, пред’явлення посвідчення та оголошення причин зупинення). Якщо інспектор відмовляється, водій може звернутися за допомогою та, якщо необхідно, повідомити про неправомірні дії співробітників поліції.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти