Штрафують навіть тверезих: як поліція карає невинних водіїв за “п’яну їзду”

В Україні існує дуже суворе покарання за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. При цьому допустимий рівень алкоголю в крові встановлений законом на позначці 0,2 проміле, що майже дорівнює природним показникам організму. Це створює умови для помилок та зловживань поліції.

Юристи звертають увагу, що іноді водіїв штрафують за «п’яну їзду» після вживання безалкогольного пива або апельсинового соку, які містять певний рівень ферментів у своєму складі, які незначно підвищують рівень алкоголю. Також на показники негативно може вплинути вживання звичайного шоколаду або випічки зі спиртомісткими продуктами. Апельсин та банан також можуть спричинити штраф у розмірі 17 000 гривень. При повторному «порушенні» розмір стягнення збільшиться втричі, а водійські права можуть забрати на 10 років.

Юристи рекомендують виборювати свої права при виявленні прикордонних значень алкотестером. Поліція може прагнути якнайшвидше оформити порушення. Якщо ви не вживали алкоголь, а вас хочуть незаконно притягнути до відповідальності за ст.130 КУпАП, слід вимагати проведення повторного тесту, а також обстеження медустанови. Також у протоколі слід зазначити, що незадовго до перевірки ви вживали безалкогольну продукцію, яка могла вплинути на результати тестування.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти