Volkswagen може закрити заводи в Китаї через звинувачення у використанні рабської праці

Німецький автомобільний концерн Volkswagen зіштовхнувся із гучним скандалом та критикою співпраці з китайською корпорацією SAIC. Приводом стали звинувачення у використанні примусової праці мусульман-уйгурів на їхньому спільному підприємстві в провінції Сіньцзян.

Днями у Volkswagen визнали, що велику партію автомобілів з Китаю було затримано в американських портах через використання в них електричного компонента, який підпадає під дію місцевого закону про боротьбу з примусовою працею. У США вже прямо заявляють, що німецького концерну звинувачують у використанні.

Повідомляється, що Volkswagen і SAIC використовували уйгурських робітників для будівництва випробувального треку у 2017-2018 роках. На цей період припадає пік масових репресій китайської влади проти етнічної меншини. Понад 15 000 представників мусульман-уйгурів було затримано та відправлено до «таборів перевиховання», тоді ж були виявлені ознаки масових страт та поховань. Хоча офіційний Пекін відкидає звинувачення у геноциді, пояснюючи свої дії “боротьбою з тероризмом”, на міжнародному рівні існує впевненість, що уйгурів поневолюють та фізично знищують через небажання асимілюватись у китайскому суспільстві.

Volkswagen не заперечує факт залучення уйгурів до робіт на підприємстві у Сіньцзяні, але зазначає, що внутрішній аудит не знайшов ознак зловживань. Також у компанії підкреслили, що зажадали пояснень від партнерів із SAIC. Правозахисники, а також низка чиновників, як у США, так і в Німеччині, вже закликали німецький автоконцерн відмовитися від роботи в Китаї.

Джерело Carscoops
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти