Штраф за перевищення швидкості під час дощу є незаконним: суд встановив важливе обмеження для поліції

Водії в Україні звикли, що патрульні інспектори поліції іноді ведуть за ними справжнє полювання за допомогою портативних вимірювачів швидкості TrueCam. Однак не всі знають, що в деяких випадках правоохоронці не мають права штрафувати автомобілістів, навіть, якщо їхній прилад фіксує перевищення швидкісного режиму.

Подібний випадок став предметом судового розгляду у Восьмому апеляційному суді у Львові у справі № 569/14235/23. Встановлено, що в липні минулого року поліцейські за допомогою TrueCam зафіксували рух Peugeot 3008 під керуванням чоловіка зі швидкістю 90 км/год у межах населеного пункту за максимально дозволеної швидкості 50 км/год. Автомобіль зупинили, а водія притягнули до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП, оштрафувавши на 340 гривень.

Чоловік із накладеним стягненням не погодився й оскаржив дії поліції в суді. Свої претензії він аргументував тим, що поліцейські здійснювали заміри швидкості під дощем. Штатна інструкція TrueCam свідчить, що в умовах високої вологості (сніг, туман, дощ) прилад може ефективно працювати з відстані від 15 до 61 метра. У цьому ж випадку швидкість фіксувалася на дистанції 457,3 метра. Відповідно результати приладу не можна вважати допустимим доказом.

Суди першої та апеляційної інстанції погодилися з доводами водія, незважаючи на протести патрульних. У підсумку штраф чоловіка було скасовано, а справу – закрито.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти