Штрафу не буде: одна популярна помилка поліції робить покарання водіїв незаконним

В Україні стали систематично скасовувати адміністративні покарання для водіїв за порушення ПДР, які оформлені поліцейськими з порушенням встановленої процедури. При цьому патрульні часто припускаються однієї й тієї самої помилки.

Черговий приклад такого нехтування процесуальними нормами було встановлено П’ятим апеляційним судом в Одесі у справі №947/15395/23. У рамках її розгляду з’ясувалося, що поліція оштрафувала місцевого жителя на 680 гривень за ч. 3 ст. 122 КУпАП за те, що він припаркував свою Mazda СХ-9 у недозволеному місці.

У першій інстанції водій не заперечував, що зупинив транспортний засіб у зазначеному місці, але наголосив, що зробив це на вимогу поліції в такий спосіб, щоб не заважати іншим учасникам руху. Суд став на бік автомобіліста, що поліцейські спробували оскаржити в апеляції. Там то й з’ясувалося, що патрульні провели розгляд поверхнево, не навели чітких і обґрунтованих доказів порушення, а водієві не дозволили донести свою позицію у справі і навіть не зачитали його права.

Це і стало фатальною помилкою інспекторів, оскільки суд звернув їхню увагу, що поліцейські порушили права водія, не дотрималися встановленої процедури розгляду справи, а отже – не мали права притягати чоловіка до відповідальності. Штраф було скасовано, а справу – закрито. Таким чином, укотре органи правосуддя звернули увагу на неприпустимість штрафу без пред’явлення доказів і оголошення водієві його прав.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти