На рівному місці 17 тисяч штрафу: водіїв попередили про махінації поліції з алкотестером

В Україні існує вкрай сувора відповідальність за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. На перший випадок можуть оштрафувати на 17 тисяч, потім сума стягнення подвоюється, до неї може бути додано позбавлення прав. У зв’язку з цим водіям слід вкрай уважно ставитися до загрози отримати покарання за ст. 130 КУпАП. Юрист Роман Сімутін у себе на YouTube-каналі звернув увагу на популярний прийом поліції, який дає змогу штрафувати автомобілістів на рівному місці.

Адвокат розповів, що не так давно його клієнта намагалися притягнути до відповідальності за п’яну їзду після того, як алкотестер Drager ALCOTEST 6820 показав неправдиві дані про наявність у його крові алкоголю. Симутін зазначив, що прилад може помилятися через температуру зовнішнього середовища. В інструкції про це не сказано і патрульні користуються подібним казусом. Незважаючи на холодну погоду в момент зупинки, на приладі значилася температура +19 градусів. Юристу довелося звернутися в геофізичну лабораторію, щоб довести факт махінацій. В установі підтвердили, що в день оформлення адмінматеріалів температура була не вищою за +2,7 градуса.

Симутін пояснює, що поліцейські спеціально тримають алкотестер у теплому середовищі, а потім використовують його для замірів. У підсумку прилад робить похибку і фіксує алкогольне сп’яніння у водія. Адвокату вдалося довести невинність клієнта і виграти суд.

Юрист закликає водіїв вимагати від поліції сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку приладу. Він звернув увагу, що патрульні надають документи тільки на вимогу, а не за замовчуванням. Це дає їм простір для маніпуляцій.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти