Безпідставна зупинка авто: чи має право поліція зупиняти під час воєнного стану

В Україні введено правовий статус воєнного стану, що означає, що посадові особи державної влади зобов’язані діяти відповідно до Конституції та законів країни. Наприклад, у сфері зупинки транспортних засобів поліція повинна керуватися Законом «Про Національну поліцію», який не містить прямої зв’язку із воєнним станом. Детальніше розглянути це питання допомогає Клуб юридичного захисту водія.

Стаття 35 Закону «Про Національну поліцію» містить чіткий перелік ситуацій, коли поліція має право вимагати водія зупинити автомобіль:

– При порушенні Правил дорожнього руху.

– У разі наявності очевидних ознак технічної несправності ТЗ.

– Якщо авто перебуває в розшуку.

– За наявності інформації про причетність водія або пасажирів до правопорушень.

– Для проведення опитування водія або пасажирів щодо обставин подій.

– Для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху чи поліцейським.

– У разі прийняття уповноваженим органом рішення про обмеження або заборону руху.

– Якщо спосіб закріплення вантажу на ТЗ створює небезпеку.

– Порушення правил використання спеціальних сигналів або пристроїв.

– При зупинці іноземного авто для перевірки його правомірності.

У будь-якому іншому випадку зупинка вважається незаконною. Якщо автомобіль був зупинений під час воєнного стану, важливо звернутися до адвоката та вимагати пояснень щодо причини зупинки та перевірки документів. Також можна залишити скаргу на незаконні дії поліції.

Якщо поліція все ж зупинила авто в зв’язку з воєнним часом, важливо зберігати спокій та розуміти, що спілкування з представниками державної влади залежить від різних факторів, включаючи психологічні. Якщо водій відмовиться пред’являти документи, поліцейський може попередити його про адміністративну відповідальність за це, яка передбачена відповідно до частини 1 статті 126 КУпАП за порушення пункту 2.4 а ПДР.

Проте рішення Верховного Суду від 15.03.2019 року у справі №686/11314/17 рекомендує дотримуватися алгоритму “спочатку докази, потім документи”, що означає, що співробітники поліції повинні спочатку надати обґрунтовані докази, а потім вимагати пред’явлення документів. Це зазначено в частині 5 статті 13 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, як пояснює адвокат Антон Болтик. Якщо водій все ж вирішив показати документи, він може залишити скаргу на ім’я керівника перевіряючого за незаконні дії, якщо вважає, що зупинка була необґрунтованою.

Щодо співробітників ТЦК, важливо знати, що вони мають право зупиняти авто тільки у разі дотримання чинного законодавства, включаючи Постанову Кабінету Міністрів №1456. Це означає, що співробітник ТЦК може зупинити автівку тільки якщо він має відповідні повноваження та є конкретна причина для такої зупинки.

У разі зіткнення з подібною ситуацією, водіям важливо фіксувати діалог на відео та вимагати пояснень щодо причини зупинки та перевірки документів.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти