За п’яну їзду не оштрафують: кому з водіїв не заборонено сідати за кермо напідпитку

Відповідальність за п’яну їзду в Україні віднедавна вкрай жорстка. На тих, хто наважився сісти за кермо напідпитку, чекають штрафи до 50 000 гривень і позбавлення прав терміном до 10 років. Але деяких водіїв ці покарання не стосуються. Нетверезе водіння для них ніяк не карається.

Юристи звертають увагу, що та категорія водіїв, яка керує малопотужними електроскутерами, не підлягає притягненню до відповідальності за подібне порушення. Як аргумент наводиться нещодавній випадок, коли патрульні зупинили нетверезого скутериста, який керував транспортним засобом потужністю 450 Вт (0,6 к.с.). Інспектори склали щодо нього адмінматеріали за нетверезу їзду без прав категорії А1. У загальній сумі чоловікові загрожував штраф у розмірі 20 340 гривень.

Суд встановив, що в Україні не потрібне оформлення документів на електроскутери потужністю до 3 кВт. Відповідно права на них не потрібні, як і немає відповідальності за нетверезість під час їзди. Водночас експерти звертають увагу на необхідність дотримання правил безпеки. Сідати за кермо навіть такого малопотужного транспорту напідпитку небезпечно.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти