Мобілізація водіїв: чи можуть забрати права і машину за неявку в ТЦК

У зв’язку з повномасштабною агресією Росії і посиленням напруженості на Сході України, Верховна Рада готується розглянути новий законопроект про мобілізацію. Серед найгучніших змін – заходи впливу на осіб, які ухиляються від призову на військову службу. Зокрема, пропонується карати ухильників за неявку в ТЦК позбавленням водійських прав.

Адвокат Роман Кичко дав коментар виданню Telegraf з приводу цих змін. Однак він наголосив, що рішення про конфіскацію автомобілів або відсторонення громадянина від права керування транспортним засобом може бути ухвалене тільки судом і аж ніяк не співробітниками ТЦК.

Як пояснив Кичко, процедура конфіскації автомобілів у ухильників не така проста. У разі ухилення військовозобов’язаних або резервістів від своїх обов’язків під час мобілізації, Територіальні військові комісаріати і Служба порядку звертаються в Національну поліцію для адміністративного затримання і доставки для складання адміністративних матеріалів.

Якщо поліція не може виконати завдання протягом 15 днів, ТЦК можуть направити призовнику вимогу про необхідність з’явитися у відомство для розгляду справи. Лише після того, як людина не з’явиться в зазначений термін, військкоми можуть звернутися до суду з проханням обмежити громадянина в правах. Якщо суд ухвалить позитивне рішення, ухильника дійсно можуть позбавити права керувати транспортними засобами.

При цьому про конфіскацію автомобілів та іншого майна не може бути мови. Винятком може стати стягнення штрафу (який також передбачено в законопроєкті) через Виконавчу службу. У рамках виконавчого провадження для стягнення заборгованості з порушника може бути описано його майно і конфісковано.

Важливо підкреслити, що всі ці варіанти наразі лише теоретичні, оскільки законопроєкт про мобілізацію продовжують доопрацьовувати, і поки що його не ухвалила Рада. Низка нардепів стверджують, що такі обмеження як позбавлення водійських прав в остаточній редакції закону взагалі не з’являться.

Джерело Telegraf
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти