Ухилянтам заборонять водити машину: які будуть винятки

У Верховній Раді України завершилися комітетські слухання нового законопроєкту про мобілізацію. У рамках розгляду документа до нього було внесено правку про заборону керування транспортними засобами для осіб, які ухиляються від військового обліку. Однак це обмеження матиме певну процедуру і може поширюватися не на всіх, пише у себе в Телеграм народний депутат Олексій Гончаренко.

Насамперед парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки запропонував для розгляду варіант, за яким територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) спершу вживають самостійних заходів щодо пошуку порушників. Зокрема, керівник установи звертається до поліції щодо розшуку та затримання осіб, які не з’явилися за повісткою. Якщо правоохоронці відповідають, що не можуть здійснити привід і затримання таких громадян, то в ТЦК направляють ухилянтам рекомендованим листом “вимогу” про добровільну явку.

Якщо протягом 10 днів громадянин не виконав її, то військкоми звертаються до суду, який у 30-денний термін ухвалює рішення про те, чи обмежувати право водія на керування транспортним засобом. Причому, таке обмеження може вводитися лише за наявності чітких доказів ухилення громадянина від військового обліку. У разі ухвалення рішення, обмежувати право ухилянта доручать виконавчій службі. Термін таких обмежень встановлюється до моменту виконання особою вимог військового обліку.

При цьому законодавці встановили низку винятків, коли обмеження прав на керування транспортним засобом є неприпустимим. Зокрема, не можна застосовувати обмеження до осіб, чий заробіток пов’язаний із водінням. Наприклад, до таксистів, офіційно працевлаштованих водіїв і ФОП, які здійснюють перевезення. Також серед винятків громадяни з інвалідністю та ті, хто утримує осіб з інвалідністю I-II груп або дитину з інвалідністю.

Джерело Telegram Олексія Гончаренка
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти