Незаконно штрафують на 340 гривень: водіїв попередили про популярну помилку поліції

Усім відомо, що в кожному автомобілі обов’язково має бути аптечка. Такі вимоги до транспортного засобу висувають ПДР, а також держстандарти. Однак що буде водієві за невиконання вимог? Невиконання встановлених вимог поліцією часто трактується з грубими помилками, що призводить до неприємних наслідків для автомобілістів.

Так, патрульні часто звинувачують водіїв без аптечки в порушенні вимог пункту 31.4.7 “е” ПДР. При цьому їхні дії інспектори кваліфікують за ч.1 ст.121 КУпАП, що докорінно неправильно. Юристи звертають увагу, що ця норма встановлює відповідальність у вигляді 340 гривень штрафу за пересування на машині, що має технічні несправності. До числа останніх відсутність аптечки або її некомплектність не належать. А отже, дії поліції є незаконними.

Юристи наголошують, що проблеми водія з аптечкою мають трактуватися як порушення за статтею 125 КУпАП. Вона передбачає лише попередження. Однак автомобілісти через помилку патрульних не вникають у суть свого порушення і йдуть слухняно платити незаконний штраф, не оскаржуючи його в суді.

Важливо зазначити, що водії, які здійснюють пасажироперевезення, в цьому плані відрізняються тим, що для них прямо встановлено відповідальність за відсутність укомплектованої за держстандартом аптечки. Ч.2 ст. 121 КУпАП наказує штрафувати таких автомобілістів на 680 грн.

Джерело MMR
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти